Sikerült lassítani a fertőzés ütemét Magyarországon, de a neheze még előttünk van

koronavírus, vírus, járvány, Budapest, Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona - Pesti út, kiürítés, mentőautó, maszk, védőruházat, Országos Korányi Pulmonológiai Intézet
Vágólapra másolva!
Sikerült lelassítani a fertőzés terjedésének ütemét, sikerült időt nyerni, de a neheze még előttünk van, erről is beszélt pénteki rádióinterjújában Orbán Viktor miniszterelnök. Az országban ugyanakkor nagyon eltérő módon van jelen a vírus, emiatt eltérőek az igények is, ezért pedig nagyobb döntési jogkort adott a polgármestereknek a kormány. A fővárosi fenntartású Pesti úti idősek otthonában viszont egyre rosszabb a helyzet. Ma újabb koronavírus-gyanús lakókat vittek kórházba - miközben információink szerint a Karácsony Gergely-féle városvezetés március vége óta nem is járt az intézményben.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel adott interjút a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, melyben elmondta, hogy

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány heti rendszerességgel dönt arról, hogy fenntartsák vagy szigorítsák-e a kijárási korlátozást. „Azon az állásponton vagyok, hogy legyen egy országos fegyelem, a polgármestereknek pedig helyben meghagyjuk a lehetőséget az esetleges enyhítésekre” – tette hozzá, majd rámutatott, hogy miután most a csoportos megbetegedések felől haladunk a tömeges megbetegedés irányába, ezért vártunk ki, hogy hátha szigorúbb döntéseket kell hozni.

- mondta.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök bejelentést tesz Budapesten 2020. április 6-án. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A kormányfő a járványhelyzettel kapcsolatban kifejtette, hogy az ország különböző pontjain nagyon eltérő a szituáció, ezért nem is lehet egy nagy központi döntést hozni – ez az oka annak, hogy ebben a helyzetben nagyobb döntési jogkört adtak a polgármestereknek. Hozzátette: számos településen nem jelent még meg az új típusú koronavírus, ezért sokféle igény van jelen egyszerre.

Legyen egy általános országos fegyelem, és helyben döntsenek a polgármesterek. A mostani helyzetben a legerősebb fegyver az önuralom

- mondta Orbán Viktor, illetve ismét hangsúlyozta, hogy a javasolt távolság megtartása másoktól mennyire fontos, különösen az idősek esetében.

Orbán Viktor a járványról szólva arról is beszélt, látja, hogy vannak olyan országok, amelyek már kifelé kandikálnak, ő viszont Magyarországon még nem látja a fényt az alagút végén. Azt is elmondta, hogy külön szakértői csoporttal figyelteti Ausztriát és Dél-Németországot, illetve az ott meghozott döntések hatásait. Ha ezeket értékeltük, csak utána szabad döntéseket hozni – mondta.

A miniszterelnök megjegyezte, hogy

az ellenzék esetében a járvány idején is a kormány megbuktatása a cél, viszont még egy idősotthont sem képesek működtetni.

Azt javasolta nekik, hogy ott gyakorlatozzanak, ahol felelősségük van, például polgármesterként.

Az Operatív Törzs nagypénteki tájékoztatása szerint a fővárosi fenntartású Pesti úti idősek otthonában eddig 151 fertőzöttet találtak, és már 7 lakó meghalt. Budapest Főváros Kormányhivatala közben bejelentette, hogy ellenőrzést fognak tartani az intézményben.

Pintér Gábor, a közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának tagja sajtótájékoztatón a Fővárosi Önkormányzat Pesti úti Idősek Otthona előtt 2020. április 8-án. A Fidesz-KDNP fővárosi frakciója felszólítja Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy azonnal intézkedjen a Pesti úti Idősek Otthona lakóinak védelmében. Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Mohai Balázs

A helyzet egyre súlyosbodik, információink szerint a fővárosi fenntartású Pesti úti idősek otthonából az Országos Mentőszolgálat mentőautóival és egy BKV busz segítségével 56 koronvírus-gyanús beteg elszállítását kezdték meg a Szent János Kórházba péntek délután. Közben azt is megtudtuk, hogy március vége óta nem jártak az intézményben a Fővárosi Önkormányzat vezetői, Karácsony Gergely főpolgármester és Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettes. Gy. Németh Erzsébet csütörtökön is csak azért jelent meg a helyszínen, mert Müller Cecília országos tisztifőorvos ellenőrizte az állapotokat. De nem érdekelték a betegek, nem nézte végig a főorvos asszonnyal az intézményt.

Müller Cecília országos tisztifőorvos látogatása után azonnali intézkedések végrehajtására kötelezte a Fővárosi Önkormányzatot.

Ezek alapján

  • a Fővárosi Önkormányzatnak kötelező az idősotthonban biztosítani a folyamatos orvosi ellátást. Erre azért van szükség, mert az intézményből érkezett információk alapján komoly gond van az intézmény orvosi ellátásával, a szerződött orvosok egy ideje nem látták el a betegeket, még csak az intézménybe se mentek be, ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy későn észlelték a fertőzéseket és tömeges lett a fertőzés.
  • Azonnali és folyamatos oktatást kell szerveznie az ellátottakat gondozó és ápoló személyzetnek, hogy a további fertőzéseket megelőzzék.
  • Az előírt fertőtlenítőszereket kell használni, azokat az előírásoknak megfelelően kell tárolni és felhasználni az intézményben. Erre azért van szükség, mert az országos tisztifőorvos a helyszíni szemle során tapasztalt szabálytalanságokat, lejárt, illetve nem megfelelő takarítószereket is észlelt az intézményben.

A kormányfő még több kórházba fog ellátogatni

Orbán Viktor arra is rámutatott az interjúban, hogy a baloldal a válságok során mindig a megszorításhoz nyúlt. 2010-ben, amikor mi kaptunk felhatalmazást a válságkezelésre, mi más irányba indultunk el. A gondolkodásunk középpontjában a munkahelyteremtés állt, és ez most sincs másként.

Annyi munkahelyet fogunk teremteni, amennyit a vírus tönkretesz

- húzta alá a miniszterelnök.

Orbán Viktor az elmúlt napokban több kórházat is személyesen látogatott meg, illetve továbbiakba fog elmenni hamarosan. Minderre lehet nincs szükség, de a józan eszem és az ösztönöm azt mondja, hogy ez kell - mondta.

Péntek reggel a budapesti Szent Imre Kórházban tartott ellenőrzést, ahol Bedros J. Róbert főigazgató számolt be az intézmény járványügyi felkészültségéről, az eszközgazdálkodásról és a személyi feltételekről. A miniszterelnök a kórházban egy elsőéves orvostanhallgatóval és két mentőtiszthallgatóval is találkozott, mindhárman önkéntes segítőként tevékenykednek.

A kormányfő a külügyminisztériumba is ellátogatott, ahol a lélegeztetőgépek beszerzéséről is érdeklődött.

A húsvétról, a családi összejövetelek elmaradásáról szólva Orbán Viktor azt mondta: meg kell próbálni elfogadni, hogy ez a húsvét más lesz, mint amilyenek a húsvétok lenni szoktak.

Péntekre az azonosított fertőzöttek száma 1190-re nőtt az országban, 112-en meggyógyultak és 77-en haltak meg a kormányzati tájékoztatási portál adatai szerint.

Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján elmondták, hogy

  • jelentősen nőtt a laborvizsgálatok száma, közel 30 ezret végeztek
  • A piacok nyitvatartásáról az önkormányzatok dönthetnek, de a 65 év felettiek idősávját biztosítani kell. 13-án 24 óráig a polgármesterek szigorúbb szabályokat is hozhatnak a kijárási korlátozás szabályainál.
  • 1255 intézkedést hajtottak végre a kijárási korlátozás szabályainak áthágása miatt az elmúlt 24 órában, 665 esetben figyelmeztetést alkalmaztak a rendőrök
  • a rendőrök a húsvéti hétvégén is ellenőrzik majd a szabályok betartását, a húsvéti hétvégén eddig is mindig kiemelten ellenőriztek, csak most nem a túlzott alkoholfogyasztás miatt lesznek kint, hanem a kijárási korlátozás miatt. Lehet számítani arra, hogy egy rendőr számon kéri az embert, miért tartózkodik kint.
  • a dohányboltok ezentúl 15 óráig lehetnek nyitva az új kormányrendelet alapján
  • nincs fertőzésgyanús rab a börtönökben, szigorú szabályokat hoztak, hogy ezt megelőzzék

Átlépte a 100 ezret a halottak száma

Péntek estére már több mint 1 millió 677 ezer fertőzést regisztráltak, 372 ezren meggyógyultak és 101 ezren meghaltak.

Az Európában legsúlyosabban érintett Olaszországban pénteken valamelyest csökkent a napi halálos áldozatok száma, miután csütörtökön 610, pénteken pedig 570 újabb halálozásról számoltak be az olasz hatóságok. A friss adatok szerint a betegségből az elmúlt 24 órában 1985 ember épült fel, a gyógyultak száma ezzel 30 455-re nőtt.

Az összes fertőzött száma Olaszországban így 147 577-re emelkedett, a halálos áldozatok száma pedig 18 849-re nőtt.

Nagy-Britanniában eddig 8958-an haltak meg az új típusú koronavírus okozta betegségben. Az elmúlt 24 órában 980 halálesetről érkezett bejelentés a hatóságokhoz, eddig 73 ezer ember szervezetében mutatták ki az új koronavírus jelenlétét.

Az Egyesült Államokban már csaknem félmillió azonosított beteg van, az áldozatok száma pedig átlépte a 18 ezret, miközben 26 ezren meggyógyultak. Jerome Adams altábornagy, az ország tisztifőorvosa arról beszélt pénteken, hogy május elseje előtt semmiképpen nincs visszatérés a normális élethez, ráadásul egyre súlyosbodik a heéyzet. 17 ezer ember halt meg koronavírusban az Egyesült Államokban.

Franciaországban viszont az eddigi katasztrofális helyzet mintha javulna. Kevesebben vannak lélegeztetőgépen (7 ezren), és a napi új fertőzöttek száma is csökkent.