Összevissza beszél Karácsony Gergely a Városliget lezárásával kapcsolatban

koronavírus, járvány, Városliget, Budapest, járókelők, maszk, arcmaszk, védőmaszk
Vágólapra másolva!
Csak a zuglói polgármester zárathatja le a Városligetet - írta közösségi média oldalán Fürjes Balázs, Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár. Szerinte Karácsony Gergely téved, az általa hivatkozott törvénynek nincs releváns rendelkezése a veszélyhelyzet szempontjából. A baloldali főpolgármester össze-vissza beszél a Városliget lezárásával kapcsolatban. Az ATV-ben tegnap azt magyarázta, hogy körülményes lenne (azaz, azt gondolta, hogy az ő feladata lenne), ma már az volt a véleménye, hogy a kormány dolga. Kiderült, hogy ez nem igaz. A szocialista vezetőségű kerületé.
Vágólapra másolva!

A Városliget lezárását kizárólag Zugló önkormányzata rendelheti el, a Városháza tévedésben van, félrevezették Karácsony Gergelyt - írja a Twitteren Fürjes Balázs. A Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár levélben kérte Horváth Csaba zuglói polgármestert, hogy egyeztessen a főpolgármesterrel.

Korábban kétségesnek tartotta a lezárást

– Ha rajtunk múlt volna, akkor ma a Liget is üres lenne - írta pénteken Karácsony Gergely a Facebook-on. A főpolgármester kifejtette, hogy a fővárosban nem minden közpark áll a Fővárosi Önkormányzat kezelésében.

– Vannak, amelyek a kerületekhez tartoznak. Van, amely a kormányhoz. A Városliget pár éve az előző főpolgármester segítségével a kormányhoz került. Ebben az esetben tehát a kormány tehetne szigorításokat, amennyiben szükségesnek látják - írta Karácsony.

Csak a kerülti polgármester zárhatja le a Városligetet Fotó: Koncz Márton - Origo

A főpolgármester azonban korábban az ATV Egyenes beszéd című műsorában már kétségesnek nevezte, hogy egyáltalán le lehet-e zárni a Városligetet.

- mondta Karácsony és azt is hozzátette, hogy ahol nem körülhatrolható a park, ott nem lehet majd szankcionálni a korlátozást. Vagyis, akkor éppen úgy gondolta, hogy az ö feladata lenne.

Horváth Csabával kell egyeztetnie

Fürjes Balázs Zugló polgármesterének küldött levele alapján azonban a Városliget lezárása kapcsán téved Karácsony Gergely.

A kormánybiztos ugyanis azt írta, hogy szerinte ez a helyzet egyértelmű: a kijárási korlátozás meghosszabításáról szóló kormányrendelet szerint a további kijárási korlátozást a fővárosi önkormányzat által közvetlenül igazgatott terület esetében a főpolgármester, egyéb fővárosi terület esetén a kerületi polgármester jogosult elrendelni.

- A fentiek értelmében így a Városliget esetében is a kerületi polgármester jogosult további korlátozást elrendelni.

A Városliget törvény a vészhelyzet szempontjából nem tartalmaz releváns rendelkezést

- írja levelében Fürjes Balázs, aki így arra kérte Horváth Csaba MSZP-s zuglói polgármestert, hogy ez ügyben egyeztessen a főpolgármesterrel.