Kitört az ellenzéki belháború Gödön: feljelentették a momentumos polgármestert

Vágólapra másolva!
Haveroknak fizetett havi kétmilliós tanácsadói szerződések, egy leváltott cégvezető, egy feljelentés, hatalmi visszaélés és arrogancia, és egy, az ellenzéki pártok jelentős része által aláírt levél a pártelnököknek - így lehetne összefoglalni a Gödöt vezető balliberális koalíció mindennapjait. A Pest megyei településen óriási ellentét alakult ki az elmúlt hónapokban Balogh Csaba momentumos polgármester és a testületi többség között.
Vágólapra másolva!

- többek között ezek az állítások olvashatóak abban a levélben, amit a gödi LMP-s alpolgármester, Fülöp Zoltán, a jobbikos Hives Gábor, a DK-s alpolgármester, Lőrincz László, valamint a szintén DK-s Szilágyi László írt alá.

A levélből kiderül, hogy

a momentumos polgármester a veszélyhelyzet által ráruházott jogával visszaél, a levélírók ezért azt kérik, hogy az országos politikusok határozott lépésükkel tegyenek meg mindent a helyzet mielőbbi rendezéséért.

A levelet többek között Gyurcsány Ferencnek, Karácsony Gergelynek, Fekete-Győr Andrásnak és Jakab Péternek juttatták el.

Balogh Csaba jobbról a második, mellette balról a súlyos magánéleti botrányokkal terhelt támogatója, Donáth Anna, jobbról pedig a felesége, Vajda Viktória Forrás: Origo

Visszaélt a hatalmával

Az ellenzéki pártok közötti háborút az válthatta ki a Pest megyei településen, hogy amint arról az Origo is beszámolt, Balogh Csaba a napokban a képviselő-testület megkérdezése nélkül, egyedül váltotta le a Gödi Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetőjét. Úgy tudjuk, döntése egyfajta bosszú volt: az önkormányzati cég ügyvezetője a koronavírus miatt előírt rendelkezések betartására figyelmeztette az egyik helyi szállodával kapcsolatban.

A leváltott cégvezető nem más, mint Tóth Ágnes, aki közös ellenzéki jelöltként, a DK támogatásával indult az egyik dunakeszi körzetben a tavalyi önkormányzati választáson.

Ez pedig arra utal, hogy a momentumos polgármester döntése miatt komoly belharc bontakozott ki a hatalomra jutó gödi baloldalon belül. Főleg, hogy információink szerint a legutóbbi, márciusi képviselő-testületi ülésen Balogh vissza szerette volna hívni DK-s alpolgármesterét, mondván, nem tud vele együtt dolgozni. Egy nappal később, az ülés kezdetén azonban váratlanul visszavonta előterjesztését, feltehetően azért, mert nem lett volna meg a testületi többség.

Feljelentés is született már

Azóta a helyzet még zavarosabb lett, egy birtokunkba került dokumentum szerint

Tóth Ágnes két rendbeli hivatali visszaélés bűntettének gyanúja miatt feljelentette a momentumos polgármestert.

Szerinte ennek oka egyrészt, hogy a Gödi Nonprofit Kft. cégjegyzékében módosítást igénylő változtatást hajtott végre, annak ellenére, hogy figyelmeztették, hogy nem teheti. Másrészt utasította a cégnél lévő egyik informatikust, holott nem a polgármester a munkáltatói jogkör gyakorlója az önkormányzatnál, hanem a jegyző.

Balogh Csaba ellen már feljelentés is született Forrás: Göd Momentum/Facebook

Milliók a haveroknak

A momentumos polgármester bőségesen elárasztotta a saját stábját különféle megbízási szerződésekkel.

Borbíró Mihály (polgármesteri referens) katasztrófavédelmi feladatok ellátására 2019. december 1-je és 2020. december 31-e között 240 000 forintos havi díjat kap, és ehhez még pótlékok is járnak. Bokor Ádám videofelvétel készítésért havi 275 ezer forintot kap.

Jámbor Fruzsina 400 ezer forintos havi díjért ad tanácsokat a polgármesternek.

Nagy Noémi szintén 400 ezer forintért ad szakértői tanácsokat havonta a momentumos városvezetőnek. Miskolczy Orsolya 165 ezer forintért ad jogi tanácsokat Baloghnak.

Megyeryné Polgári Veronika havi 445 ezer forintért lát el kommunikációs referensi feladatokat.

Szántó Benedek Dávid pedig minden egyes testületi ülésen lát el technikusi feladatot, mindezért pedig 42 135 forint plusz járulékok kifizetését kapja meg alkalmanként. Összességében tehát a polgármester baráti köre havi kétmillió forintba kerül a gödieknek.

Saját feleségét nevezte ki

Az ellenzéki pártok közötti ellentéteket az is szította, hogy Balogh Csaba feleségét, Vajda Viktóriát nevezte ki a Humánügyi Bizottság élére. A politikusfeleség egyébként egyéni képviselőjelöltként is elindult tavaly októberben: körzetét megnyerve mandátumot szerzett. Azzal is nagy felháborodást keltett Balogh, hogy egy március végi testületi ülésen váratlanul lezárt egy ülést, ezekkel a szavakkal: "Már negyed kilenchez közeledünk, és ez igencsak megnehezíti mindenkinek a koncentrációs képességét. (...) Ezennel lezárom a testületi ülést". A testületi ülést ugyanis nem zárhatta volna le, a jogszabály szerint minden elfogadott napirendi pontot végig kellett volna tárgyalni. Forrásaink szerint az is előfordult, hogy a polgármester képviselőket akart kivezettetni az ülésről, mert nem értettek egyet vele.

Egyes források szerint a viták hátterében az is állhat, hogy Balogh egyéni politikai érdekei miatt ellehetetleníti az ország egyik legnagyobb és legjelentősebb beruházását, a Samsung-beruházást, ezzel pedig komoly nehézségeket okoz, ugyanis több ezer munkahelyet veszélyeztet.