Az új fertőzöttek jókora része a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthonból került ki

koronavírus, vírus, járvány, Budapest, Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona - Pesti út, kiürítés, mentőautó, maszk, védőruházat
Vágólapra másolva!
Az országos tisztifőorvos személyesen intézkedett a továbbiakról. A rendőrség a húsvéti ünnepek alatt folyamatosan ellenőrizni fogja a kijárási korlátozás betartását. Fontos, hogy mindenki maradjon otthon. Az Operatív Törzs nagypénteki tájékoztatója.
Vágólapra másolva!

Müller Cecília országos tisztiorvos elmondta, hogy fokozottan nőtt a fertőzöttek száma, ez akkor is igaz, ha a Pesti úti idősek otthonának számait levonjuk a számokból. Minél több a fertőzött, annál több ember fertőződhet meg. A meghalt emberek száma a fertőzöttek számával emelkedik. Jelentősen nőtt a laborvizsgálatok száma, közel 30 ezret végeztek. Minden szabályt be kell tartani a járvány lassításához.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján Forrás: MTI/Kormany.Hu

Müller Cecília személyesen is elment a Pesti úti idősek otthonába tájékozódni. 151 fertőzöttet találtak eddig, összesen heten haltak meg. A tisztifőorvos tudott konzultálni a helyszínen a védelmük érdekében. 126 fertőzöttet a Korányi kórházba vittek, ez Müller személyes döntése volt, ez a legbiztonságosabb lépés az érdekükben, az idős embereknél gyorsabb állapotromlás történhet, ezért kellett kórházba vinni mindenkit. Egyeztetett az intézmény vezetőjével és a dolgozókkal, akik megfeszített munkát végeznek. Nem tudják, hol a vége a járványnak az intézeten belül, maga az intézmény most egy izolációt jelent mindenki számára. Újabb fertőzések esetén újabb járványügyi intézkedések kellenek majd. Az idősek állapotát folyamatosan ellenőrizni kell.

Ez a rendkívüli helyzet rendkívüli ismereteket igényel, ezért a teljes személyzetnek oktatást rendelt el Müller Cecília, ami követi az eseményeket, és egyben megelőző jellegű. A fertőtlenítőszerek használatával kapcsolatban is oktatást kellett tartaniuk, mert problémákat talált az országos tisztifőorvos. Egyéni védőfelszereléseket is juttatnak az intézetbe.

Még egy otthonban, a Rózsa útiban is találtak 7 pozitív esetet, ott is további vizsgálatok kellenek. Az ország teljes területére ellenőrzéseket rendelt el az országos tisztifőorvos az idősotthonokban. Ha hiányosságot találnak, ott azonnali intézkedés lesz.

Sorra járták végig a szobákat a mentősök a Pesti úti idősek otthonában pénteken. Eddig 7 lakó halt meg, 151 fertőzöttet azonosítottak Fotó: Koncz Márton - Origo

Lakatos Tibor, az ügyeleti központ vezetője arról beszélt, hogy megjelent a kijárási korlátozás meghosszabbításáról készült rendelet. Meghosszabbodik automatikusan az időtartam, az Operatív Törzs jelentése alapján ezt hetente vizsgálja majd a kormány. A piacok nyitvatartásáról az önkormányzatok dönthetnek, de a 65 év felettiek idősávját biztosítani kell. 13-án 24 óráig a polgármesterek szigorúbb szabályokat is hozhatnak a kijárási korlátozás szabályainál. Továbbra is érvényesek az eddigi szabályok, kizárólag alapos indokkal lehet elhagyni az otthonainkat.

1255 intézkedést hajtottak végre a kijárási korlátozás szabályainak áthágása miatt az elmúlt 24 órában, 665 esetben figyelmeztetést alkalmaztak a rendőrök, továbbra is számítanak az állampolgárok együttműködésére.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján Forrás: MTI/Kormany.Hu

Müller Cecília az egészségügyi és szociális dolgozóknak köszönetet mondott, a megbetegedett és meggyógyult dolgozókat minél hamarabb várják vissza, mert szükség van rájuk.

A rendőrök a húsvéti hétvégén is ellenőrzik majd a szabályok betartását, a húsvéti hétvégén eddig is mindig kiemelten ellenőriztek, csak most nem a túlzott alkoholfogyasztás miatt lesznek kint, hanem a kijárási korlátozás miatt. Lehet számítani arra, hogy egy rendőr számon kéri az embert, miért tartózkodik kint.

A dohányboltok ezentúl 15 óráig lehetnek nyitva az új kormányrendelet alapján. Az elmúlt időszak azt mutatta, ezek gyűjtőhelyekké váltak, ahol sok ember van.

Lakatos Tibor, Müller Cecília és Gál Kristóf Forrás: MTI/Kormany.Hu

Az elmúlt napi emelkedés jelentős részét a fővárosi fenntartású idősek otthonában zajló járvány tette ki, de összességében is nő a fertőzöttek száma Magyarországon, Müller Cecília fokozott fegyelmet kér.

Lakatos Tibor elmondta, nincs fertőzésgyanús rab a börtönökben, szigorú szabályokat hoztak, hogy ezt megelőzzék. A kormányrendelet miatt hozhatnak a kijárási korlátozásnál szigorúbb szabályokat a polgármesterek, ezek betartását is ellenőrizni fogják a rendőrök.