XCE világkupa: Gerely Attila Párizsban 15., Barcelonában 13.

A 20224-es Mountainbike Eliminátor világkupasorozat első versenyét Párizsban, a Sacre Coeurnál rendezték április 20-án szombaton. 15 ország képviseltette magát, közel 40 résztvevővel. A versenyt a regnáló XCE Európa Bajnok, a romániai színekben induló Molnár Ede nyerte.

Magyarországot Gerely Attila képviselte. Az időmérőn sikeresen kvalifikálta magát a nyolcaddöntő 32 versenyzője közé, onnan sikeresen továbbjutott a negyeddöntőbe, a legjobb 16 versenyző közé. A negyeddöntőben vívott csatáról Attila így nyilatkozott: „Elég trükkös pályát tűztek, sok múlott taktikán, időzítéseken. A negyeddöntő rajtjából negyedikként jöttem ki, de kicsit később támadási rést találtam, és a mezőny élére tudtam törni még a lépcsők, az egynyomos rész előtt. Utána egy hosszabb mászás következett, ahol végig húztam a mezőnyt. Az emelkedő végén betámadtak, és már nem volt módom kivédekezni.” Attila végül az összetett 15. helyet szerezte meg.

A második XCE világkupát április 26-án rendezték Barcelonában. A versenyt a francia Lorenzo Serres nyerte. Attila a 9. leggyorsabb idővel kvalifikált a nyolcaddöntőbe, majd ismét tovább jutott a negyeddöntőbe, a legjobb 16 versenyző közé. A rajt és a futam eleje jól alakult, de egy technikai hiba miatt nem sikerült megőrizni a pozicióját, így az összetett 13. helyen végzett.

Attila összefoglalója: „Mindkét verseny során jól éreztem magamat: erősnek és motiváltnak. Meglepően erős mezőny jött össze mindkét versenyen: szinte mindenki itt volt az elmúlt 2-3 év eredményes versenyzőiből. Párizsban jó csatát vívtam, jó kezdetként fogtam fel. Barcelonába már alig vártam a versenyt, és végig jól haladt a bringa. Minden esélyem megvolt elődöntőbe kerülni, csak sajnos a lépcsőn lefele leugrott a láncom. Bosszantó, de megyünk tovább. A napot az XCE után egy shorttrack versennyel zártuk, ahol egy kölcsönbringával sikerült a 7. helyre érkeznem. Alapvetően nem lehetek elégedetlen, és ha így alakul a formám akkor idén is lesz esélyem pódiumra kerülni.”

Magyar Kerékpáros Szövetség