Ezek az autizmus korai jelei gyerekeknél - 2 mese, ami segítheti a kicsik szociális érzékenységét

Az autizmus jelei már akár egyéves kor körül megjelenhetnek. A következőkben ajánlott mesék interakcióra, beszélgetésre ösztönöznek, és elfogadásra buzdítanak.

Az autizmus hónapja a JimJamon
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A cikket az AMC Networks Central Europe Kft. támogatta.

A JimJam magyarországi indulása óta kiemelten figyel arra, hogy meséi támogassák az óvodáskorú gyermekek fejlődését. A kreativitás, a különböző készségek fejlesztése, a kicsiket körülvevő világról szóló ismeretek átadása mellett azonban fontos szempont a rajzfilmsorozatok esetében, hogy a gyermekek szociális érzékenységét is segítsék. 

Ennek keretében áprilisban a JimJam elfogadásról, odafigyelésről szóló mesékre hívja fel a figyelmet. 

Április, az autizmus hónapja

Dr. Bernard Rimland amerikai pszichológus kezdeményezésére 1970 óta április az autizmus-spektrumzavar hónapja, a téma aktualitását azonban más is indokolja: a KSH adatai szerint az elmúlt valamivel több mint 10 év alatt közel megháromszorozódott az autizmus-spektrumzavarral diagnosztizált gyermekek, fiatalok és felnőttek száma hazánkban. Ez a leggyakoribb és legnagyobb mértékben növekvő idegrendszeri fejlődési zavar a nemzetközi és a hazai tapasztalatok szerint. A 8 évesek körében mért legutóbbi adatok szerint minden 54. gyermek esetében igazolható.

Az autizmus a szociális, valamint a kommunikációs kognitív készségek minőségi fejlődési zavara, amely egy egész életen át tartó segítségre szoruló állapotot eredményezhet. Az autisztikus spektrumzavar különböző állapotok széles spektrumát felölelő gyűjtőfogalom, számtalan megjelenési formája van. Az autizmus meghatározásával leggyakrabban idegrendszeri fejlődési sajátosságok következményeként találkozhatunk, ami többek közt átlagostól eltérő társadalmi kapcsolatokban, kommunikációs képességekben, az átlagostól eltérő viselkedési és érdeklődési mintázatokban nyilvánulhat meg.

A viszonylag egységesen leírható tünetek ellenére az állapot egyéni megjelenésében rendkívüli sokszínűséget mutat. A kommunikáció, a társas interakciók, illetve a rugalmas viselkedésszervezés terén felmerülő minőségi eltérések mellett ezek kombinációi, az érintettség mélysége, a nyelvi, intellektuális képességek szintje, a személyiség sajátosságai, az esetlegesen társuló állapotok, zavarok vagy betegségek, a környezeti hatások mentén eltérő fejlődési kimenetelek fordulhatnak elő.

Az autizmus legtipikusabb jelei

Különböző formáit egységes kórképként, ‘autisztikus spektrumzavarként’, illetve ‘pervazív fejlődési zavarok’ csoportjaként definiálja a modern szakirodalom. Ezek az eltérő formák egyénileg változó támogatásra szorulnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ez a fejlődési eltérés különböző életkorokban más módokon jelenhet meg, a legtipikusabb jeleket általában az alábbiak szerint csoportosítják a szakemberek:

  • 1 éves kor körül: az „élménymegosztó” mutogatás elmaradása (azaz amikor a gyermek fel akarja hívni egy felnőtt figyelmét egy általa mutatott tárgyra), oda-vissza interakció hiánya;
  • 1-2 éves kor között: a játék funkciójának megfelelő játék vagy gesztusok, integetés hiánya, repetitív mintázatok a viselkedésben;
  • nem figyel a megszólításra, nem követi a mutatást, nem vesz fel szemkontaktust;
  • rugalmatlan, sztereotip viselkedés;
  • szenzoros zavarok (például érzékenység erős hangokra, szagokra, érintésekre, fényekre stb.).

Annak ellenére, hogy az elmúlt 50 évben jelentős előrelépések történtek a világ számos országában az autizmushoz köthető kutatások terén, az autizmust még mindig számos félreértés, sztereotípia kíséri, melyek megterhelik az érintettek és környezetük mindennapjait. Emiatt a gyermekek körüli feladatok ellátása otthon már a korai időkben nehézkessé válhat, illetve a kicsik megítélése a szociális környezetében negatív lehet, miközben sérül a gyermek önértékelése, és sem ő, sem a szülő nem érti, hogy „mi a gond a gyerekkel”. 

Azonban az autizmus-spektrumzavar esetében is igaz, hogy minél korábban ismerjük fel, és kezdjük el a megfelelő speciális terápiát vagy kezelést, annál hatékonyabb lesz a segítségnyújtás, ami jelentősen javíthatja a spektrumon mozgó gyerekek és felnőttek életminőségét. A korai felismerésnek köszönhetően és a rendelkezésünkre álló ismeretek birtokában olyan eszközök érhetők el a szülők, illetve az érintett gyermekek és felnőttek számára, melyek jelentősen megkönnyíthetik a beilleszkedést az óvodába, iskolába és a munkahelyre, emellett gördülékenyebbé tehetik a mindennapokat. 

Ezek a mesék felhívják a figyelmet az elfogadás fontosságára

A JimJamen futó mesék nem összehasonlíthatók ezekkel a terápiás eszközökkel, azonban jó példát mutatnak az elfogadásra. Az autizmus gyakran érinti a beszédkészséget, okozhat bizonyos ingerekre való érzékenységet, ami miatt a JimJamen látható, a korosztály szókincsének megfelelő, nem vibráló, könnyen követhető mesék közül az autizmus-spektrumzavarral élő gyermekek és szüleik is találhatnak számukra megfelelő rajzfilmet. 

A csatorna meséi mindenki számára is mankó lehet az elfogadásban: a látottak interakcióra, beszélgetésre ösztönöznek: céljuk, hogy a kicsik bátran, biztonságos környezetben fel merjék tenni a szülőknek a látottak kapcsán eszükbe jutó kérdéseket. Erről tesz tanúbizonyságot a csatornán évek óta futó Kipper. A JimJam a szülők kérését figyelembe véve évek óta ugyanabban az időpontban tartja műsoron a gazdag fantáziával rendelkező kiskutya történetét.

A kutyus hétköznapi dolgokból teremt varázslatos mesevilágot. A gyerekek Kipper, illetve barátai, Tigris és Malac kalandjait követhetik nyomon. Feltárják a padlást, horgászni mennek, lelátogatnak a tengerpartra, és még sok egyéb hasonló, a kicsik számára izgalmas dolgot csinálnak.

A JimJam-sorozatok főszereplői közvetve-közvetlenül bizonyítják, hogy különbözőségeik ellenére szerető közegre és támogatásra lelhetnek családjuk, barátaik körében. Erre jó példa Bolyhos, az ölelnivaló jegesmaci, aki a családjától, közvetlen környezetétől nem is különbözhetne jobban, ugyanis a bocsot egy véletlen folyamán ír farkaskutyák nevelik fel. 

Eltérő kinézete és viselkedése ellenére családja feltétlen szeretettel és elfogadással fordul felé, segítik az életben elkerülhetetlen kihívásokkal szemben is. Bolyhos története példát mutat a különbözőségek elfogadására.

Az érintett gyermekek családtagjai az alábbi linkekre kattintva tájékozódhatnak, illetve kérhetnek segítséget:

Csak szégyenlős a gyerek, vagy komolyabb a baj? 10 jel, ami autizmusra utalhat

Az autizmus tünetei hasonlítanak arra, amikor egy gyerek szégyenlős, de néhány jel segít megkülönböztetni a kettőt egymástól.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary, JimJam.)

Ezt is szeretjük