18

Csak felnőtteknek!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Hatalmas áttörés jöhet a nagykőrösi kutyaviadallal kapcsolatban - Vajon elítélik a szervezőket?

"A kutyák teljes néma csendben gyilkolták egymást."

Nagykőrösi kutyaviadal

Javában zajlik a nagykőrösi kutyaviadallal összefüggő, nagyszabású tárgyalássorozat. Az ügyben tizenöten ülnek a vádlottak padján. A bíróság április 25-én meghallgatta azokat a szakértőket, kriminálkynológusokat, akik a lefoglalt állatok viselkedését és állapotát vizsgálták.

Nagykőrösi kutyaviadal

A szakemberek egységes szempontrendszer szerint vizsgálták a kutyákat. Elmondták, hogy a nagykőrösi kutyaviadal felszámolása során lefoglalt kutyák azonosítása jelentős nehézségekbe ütközött. A vizsgálat alkalmával az első fontos lépés az ebek azonosíthatóvá tétele volt - olvasható Az Én Kutyám oldal és az Index közös riportsorozatának legújabb összefoglalójából. 

- A másik fél haláláig történő küzdelem mesterséges az állatok esetében, mert eredendően nem céljuk egymás megsemmisítése, csak a hierarchia kialakításában van szerepe. Az adott állat viselkedése főleg a környezetétől függ, a lefoglalt kutyákra idegen környezetben a gátlásos viselkedés volt jellemző, mert sosem hagyták el a lakóhelyüket - mondta el a bíróság által meghallgatott szakember, aki azt is hozzátette, hogy a járdán nem mertek közlekedni a vizsgált kutyák. 

Az etológusok egyébként számos furcsa viselkedésmintát tapasztaltak a lefoglalt kutyáknál. Például a támadásaik előtt az állatok nem adtak figyelmeztető jelzéseket, miközben a nem harcra trenírozott kutyáknál természetes, hogy több lépésben utaló magatartást tesznek rá.

A szakemberek a vizsgált ebeket három kategóriába osztották: 

  • harci tapasztalattal rendelkező, viadalon részt vett,
  • harci tapasztalattal nem rendelkező, de a viadalra felkészített, 
  • és harci tapasztalattal nem rendelkező, viadalra alkalmatlan kutyákra. 

A lefoglalt állatok nagyjából 10 százaléka, a fiatal egyedek egyáltalán nem mutattak agressziót fajtársaik felé a vizsgálatok alkalmával. Ennek ellenére a kutyák többségét nem javasolták arra, hogy családok számára örökbe adják őket. Az állatorvosi vizsgálat amfetamint és különböző fájdalomcsillapítókat mutatott ki az állatok szervezetében, a droggal a viadalokon való teljesítményt akarták növelni a gyanúsítottak, olvasható a cikkben. 

A kutyák teljes néma csendben gyilkolták egymást, fogalmazott a bíróságon az egyik meghallgatott szakember. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban az AI, vagyis a mesterséges intelligencia előretöréséről, jövőjéről és esetleges veszélyeiről dilemmázzunk. Valóban elveheti a munkánkat az AI? Kell-e félnünk a mesterséges intelligenciától? Hogyan hasznosítható az oktatásban? Teremthet munkahelyeket? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Szertics Gergely AI szakértő, Kazár Zalán Kristóf, a Femina vezető szerkesztő-újságírója és Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

- Több bűncselekménnyel vádolják a nagykőrösi kutyaviadalok szervezőit, bűncselekményi halmazatról lesz szó. Az ítélet szempontjából igazából nincsenek nagy reményeim az üggyel összefüggésben, klasszikus felfüggesztett szabadságvesztés várható - nyilatkozta dr. Kajó Cecília állatvédelemmel foglalkozó jogász, a Bojtár Telefonos Állatvédelmi Jogsegélyszolgálat Egyesület tagja, hozzátéve, hogy csupán büntetett előéletű vádlottak esetében vár szigorúbb büntetést. A jogász úgy véli, hogy a két éve hatályba lépett jogszabály-módosítási csomag azért is jelentős előrelépés, mert annak értelmében már súlyosabb büntetés vár azokra, akik visszaesőként követnek el állatkínzást.

Dr. Kajó Cecília szerint a jövőben már a szabadságvesztés lehetősége is fennáll a hasonló bűncselekmények esetében. Az állatkínzás alapesete az állatviadal szervezése, sőt két éve már a részvétel is büntetendő, nem csak a szervezés és a fogadások kötése - mondta, hozzátéve, hogy korábban mindenki azzal védekezett, hogy csak jelen volt, és megfigyelte az eseményeket.

- Az alapesetért két év a maximálisan kiszabható szabadságvesztési tétel az állatviadaloknál, illetve visszaesőként még magasabb, három-, akár ötéves büntetés is várható. Nyilván ez rendkívül sok dologtól függ, a bíró rendkívül sok dolgot kell hogy elemezzen, hogy egy büntetést végül kiszabhasson - mondta el a jogsegélyszolgálat önkéntese, akinek figyelmét a nagykőrösi kutyaviadalon lefoglalt ebek sorsa érdekelte, ezáltal került a bűnügy közelébe.

Színház, kutyaviadal és nyilvános akasztás - Így ütötték el az időt a messzi vadnyugaton

A régi vadnyugat kegyetlen hely volt. A polgárok rengeteg módját találták az olykor brutális, erőszakos szórakozásnak.

Elolvasom

Kiemelt képünk illusztráció, forrás: Getty Images Hungary

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük