szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

További nevekkel is bővült Vlagyimir Putyin tanácsadóinak köre.

Tanácsadójává nevezte ki Alekszej Gyumint, az elnöki testőrség exparancsnokát, a tulai régió eddigi vezetőjét és Nyikolaj Patrusevet, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) volt igazgatóját, az orosz biztonsági tanács korábbi titkárát kedden Vlagyimir Putyin orosz államfő.

Az 51 éves Alekszej Gyumin a Voronyezsi Rádióelektronikai Hadmérnöki Főiskolán végzett 1994-ben. 1995-ben a Szövetségi Őrszolgálat (FSZO) tagja lett. 1999 augusztusában csatlakozott az akkor kormányfővé kinevezett Putyin személyi biztonsági szolgálatához, és vele maradt, miután 2000-ben elnökké választották. 2007-től Viktor Zubkov kormányfő biztonsági főnöke, majd 2008-tól az ismét miniszterelnöki tisztséget betöltő Putyiné.

2014-ben Gyumint nevezték ki a Krím Oroszországhoz csatolásában kulcsszerepet vállaló orosz különleges műveleti erők parancsnokává. 2015-től a szárazföldi erők vezérkari főnöke és első főparancsnok-helyettese. Ugyanennek az évnek a végén kinevezték védelmi miniszterhelyettesnek: a felügyelete alá tartozott a harci kiképzés, az építkezés, a lakhatás és a katonai orvoslás.

Putyin 2016. február elején kinevezte a tulai régió megbízott kormányzójává, amely tisztségében szeptemberben választás is megerősítette. A 2021-es kormányzóválasztáson Gyumint a szavazatok 83,6 százalékával újraválasztották egy újabb ciklusra.

Tavaly júniusban, a Wagner-zsoldoscsoport lázadása idején egyes Telegram-csatornák szerint Gyumint küldték tárgyalni a szervezet alapítójával, Jevgenyij Prigozsinnal. Ezt később a tulai regionális kormány tagadta, mondván, az ilyen kérdések nem tartoznak a kormányzó hatáskörébe.

Putyin és Gyumin legutóbbi ismertté vált találkozója május 2-án volt. Ennek sajtónyilvános részében a kormányzó a régiónak a „különleges hadműveletnek” nevezett ukrajnai háborúhoz és a hadiipari vállalkozásoknak nyújtott segítségéről, valamint a katonacsaládok támogatásáról beszélt. Az elnök méltatta a régió ipari mutatóit.

A 72 éves Nyikolaj Patrusev 2008 májusában, Dmitrij Medvegyev elnök beiktatását követően vette át a biztonsági tanács titkári posztját. A tisztségben 2012-ben és 2018-ban is megerősítették. Korábban Borisz Jelcin orosz elnök államfői apparátusában dolgozott, és a belbiztonsági és kémelhárítási feladatokat ellátó Szövetségi Biztonsági Szolgálat igazgatója is volt.

A Kreml közleménye szerint elnöki tanácsadó lett mások mellett Andrej Furszenko volt oktatási miniszter, Vlagyimir Megyinszkij volt kulturális miniszter és Jelena Japolszkaja, a parlament alsóháza külügyi bizottságának elnöke is. Az elnöki szóvivő Dmitrij Peszkov maradt.

Az elnöki adminisztrációban Makszim Oreskin, aki korábban Putyin tanácsadója volt, kabinetfőnök-helyettes lett. A kabinetfőnök Anton Vajno maradt, két első helyettese pedig Szergej Kirijenko és Alekszej Gromov. A helyettesek között szerepel még mások mellett Jurij Usakov, Vlagyimir Osztovenko, Dmitrij Kozak és Magomedszalam Magomedov.