Soha nem volt még ilyen sikeres év a beruházások szempontjából

SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2020. december 21. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Shenzhen Kedali Industry beruházásáról tartott sajtótájékoztatón 2020. december 21-én. A kínai vállalat lítiumionakkumulátor-alkatrészeket gyártó beruházást hoz Gödöllőre 14,1 milliárd forint értékben, 330 új munkahelyet teremtve. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A nagyszabású beruházás-ösztönzési programoknak köszönhetően elmondható: soha nem zártunk még ilyen sikeres évet a beruházások szempontjából - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfői Facebook-bejegyzésében.
Vágólapra másolva!

A világjárványról gyorsan kiderült, hogy nem kizárólag egészségügyi, hanem gazdasági kihívást is jelent – írta Szijjártó Péter a Facebookon.

Úgy vélte, az új világgazdasági korszak kezdete azonban komoly lehetőségét is tartogat a magyar vállalatok számára.

- írta.

Ennek megfelelően indítottak nagyszabású beruházás-ösztönzési programokat. Összesen 1433 beruházás létrejöttét segítették, ezek a beruházások 1676 milliárd forint értékben jönnek létre, amelyekhez 472 milliárd forintnyi támogatást adtak.

Ezekkel összesen 12 603 új munkahely létrehozásához és 264 595 munkahely megtartásához járultak hozzá.

A miniszter azt is írta, a magyar gazdaság életerejét mutatja, hogy a kis- és közepes mértékű beruházások 80 százalékát magyar cégek hajtják végre.

A magyar és a német gazdaság összenövésének újabb jele, hogy a legtöbb nagyberuházás (szám szerint 19) német nagyvállalatok jóvoltából érkezik az országba.

Szijjártó Péter szerint a keleti nyitás stratégia sikerére az szolgáltat újabb bizonyítékot, hogy a nagyberuházások összesített értékének majdnem fele (48 százaléka) keleti országok - Kína, Korea, Japán és India - vállalataihoz köthető.