85 éve, hogy New Yorkban betiltották az articsókát az arra szakosodott maffia miatt

1930, New York, maffia, articsóka, betiltás, Fiorello LaGuardia
Vágólapra másolva!
1935-re a szicíliai amerikai maffia már két évtizede irányította az articsókapiacot, dollármilliókkal rövidítve meg a fogyasztókat, termelőket és a forgalmazókat. A hatóságok drasztikus lépésekre kényszerültek visszaszorításuk érdekében.
Vágólapra másolva!

Fiorella LaGuardia, New York akkori polgármestere 1935. december 26-tól teljes tilalmat vezetett be az articsókára a városban, mivel az

A döntésnek egészen rendkívüli oka volt. Ez az áru akkorra már a maffia irányítása alatt állt.

Az articsókát csak néhány évtizeddel korábban ismerték meg a város lakói, és különös népszerűségnek örvendett az olasz bevándorlók és leszármazottaik körében, így különösen jó célpontnak ígérkezett a maffia számára.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

Az articsóka igen kényes növény, csak meghatározott éghajlaton terem. Amerikában az ipari jellegű termelése csak az 1900-as évek körül alakult ki, amikor a Kaliforniába vándorló, és ott mezőgazdasági termelésbe kezdő olasz gazdák felismerték a régió éghajlatában rejlő lehetőségeket, és articsókatermesztésbe fogtak.

Az articsókafarmok annyira elterjedtek a régióban, hogy a kereskedelemben kapható articsóka 99 százaléka ma is Kaliforniából származik.

De nem csak az éghajlat segítette elő az articsókatermesztést. Miután a nyugaton élő gazdák rájöttek, hogy milyen nagy kereslet van a zöldségre, hatalmas articsókafarmok jöttek létre, és nagy mennyiségben kezdték el termeszteni, majd a keleti nagyvárosokba szállítani azt.

Így

az articsóka piaca 1935-ben mai árakon számolva körülbelül 12,5 millió dollár nagyságúra nőtt.

Articsókafarm az USA-ban 1930 körül Forrás: Library of Congress/Dorothea Lange

Ezt ismerte fel az élelmiszeripar körül szerveződő, arra rátelepülő maffia is. Az 1910-es évek elején a Morello-Terranova család a New Yorkba érkező vonatok után szedett úgynevezett importvámot, kocsinként 25-50 dollár közti összeget (ez mai árakon kb. 600 és 1200 dollár). Majd az 1920-as évekre már Kaliforniában fenyegették meg a farmereket, korlátozni próbálták a termelés mennyiségét, és nyomott áron kívánták felvásárolni a termést. Így előidéztek egy mesterséges kínálatcsökkenést, ami felhajtotta a piacon az árat. Mivel a maffia nyomott áron vásárolta meg az articsókát, az alacsony kínálat miatt jóval drágábban tudta eladni, busás haszonra tett szert a különbözetből.

null

null

A szervezett bűnözőknek 1935-re sikerült elérniük, hogy minden egyes articsóka a saját cégükön keresztül érkezzen New Yorkba. Ládánként 6 dollárért vásárolták 30-40 százalékkal drágábban, 7,8-8,4 dollárért adták el a kereskedőknek.

Mire 1935-ben New York polgármestere teljesen betiltotta az articsókakereskedelmet, addigra évente 333.000 dollárt, mai árakon számítva 6,25 millió dollárt kerestek vele a bűnözők.

Fiorello La Guardia, New York egykori polgármestere Forrás: AFP/Leemage/MP

Történészek szerint a maffiának a megfélemlítésen alapuló csoportjai az 1800-as években alakultak ki, amikor szicíliai bűnözők szervezett csoportokat hoztak létre, hogy profitálhassanak, először a citrusfélék kereskedelméből. Ezt követően, amit csak tudtak, megadóztattak, és ahol csak lehetett, fix árakat erőltettek ki, például a tejtermékeknél, húselőállításnál és -értékesítésnél.

1914-ben például csak a csirkehús árának fixálásával Manhattenben, a mai árakon számolva, 2,5 millió dollárt kerestek.

A maffia azonban később sem adta fel az élelmiszeripari érdekeltségeit. Bűnügyi kutatók szerint az agrármaffia jelenléte egyre jelentősebbé vált a nagyvárosokban, mivel a szervezett bűnözésben és a kábítószer-kereskedelemben egyre szűkebbé vált a tilosban járók mozgástere.

Illusztráció Forrás: Shutterstock.com

Úgy tűnik, a mezőgazdasági termelésre rátelepült törvénytelen vámszedők napjainkra sem tűntek el.

Egyes kutatások szerint 2017-ben Olaszországban a szervezett bűnözés 25 milliárd dollárt keresett csak a mezőgazdasági termékek körüli ügyeskedésen.

Az üzlet nagy része a csalás valamelyik formáján alapult, például olcsó takarmány eladása csúcsminőségű termékként, vagy hamisított termékek eredetiként való árusításán, busás haszonnal. De lehet a törvénytelenségek mögött egyszerű kényszerítés is, hogy adott terméket magasabb áron vásárolják fel a termelőktől, például az éttermek.

Az észak-amerikai articsókamaffia története egyáltalán nem egyedi, a mezőgazdasági termelés körüli bűnözésnek jelenleg is számos formája van. Napjaink mexikói drogkartellei - többek között - egy, az USA-ban különösen kedvelt terményre, az avokádóra specializálódtak.