Átlagosan 70 ezres gyorssegélyt kapnak az előadóművészek

2020.12.19. 17:14 Módosítva: 2020.12.19. 17:14

Újabb ötszáz előadóművésznek fizet gyorssegélyt az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) – írja a heol.hu. 

A koronavírus-járvány második hullámában bevezetett korlátozó intézkedések kompenzálásaként most ötszáz zenész, táncos, színész és artista kap segélyt a EJI-től.  A szervezet elnöksége a hozzájuk beérkezett kérvények alapján kezdte meg a rendkívüli szociális támogatás folyósítását. 

A gyorssegély átlagos mértéke 70 ezer forint – közölték. 

Azt írták: az újabb intézkedést az indokolta, hogy a rendezvények tiltása miatt továbbra is nehéz helyzetben vannak az előadóművészek. A rendkívüli szociális támogatást minden, a megadott feltételeknek megfelelő előadóművész azonos feltételekkel igényelhette.

A támogatás mértéke függ attól is, hogy az adott személynek hány másik embert kell eltartania, valamint hogy a háztartásban van-e más, jövedelemmel rendelkező személy rajtuk kívül.

A szervezet a meglévő forrásaiból a későbbiekre is tartalékot képezett, ugyanis arra számítanak, hogy a következő hónapban az előadóművészeknek ismét szükségük lesz a segítségre. 

A mostani rendkívüli támogatás az EJI második kezdeményezése volt idén.

Tavasszal az egyesület 90 millió forintos segélyezési keretet állapított meg, amelyet aztán áprilisban és májusban folyósított a legnagyobb bajba került előadók megsegítésére.

A szervezet az előadókat saját forrásból segíti, amelyet a művészek jogdíjaiból befolyó bevétel biztosít számukra.