Meghalt Bergendy István

2020.12.14. 14:25

Elhunyt Bergendy István Liszt Ferenc-díjas zenész, a Bergendy együttes alapítója és vezetője. A szaxofonos, klarinétos, zeneszerző 81 évesen halt meg, a koronavírus-fertőzés szövődményeinek következtében – közölte a család az MTI-vel.

Bergendy István a magyar zenei világ szó szerint legszínesebb egyéniségei közé tartozott. Ez egyben vonatkozott zenei világára, ami a klasszikustól, a diszkón át, a popon keresztül magában foglalta a bluest, a jazzt vagy később éppen az acid hangzást. De ez nagy részben annak a formációnak volt köszönhető, amit ő mindig is büszkén vállalt. A Bergendy együttes, zenekar legmagasabb színvonalon tudta kísérni a szalontáncokat, vagy rockénekeseket is.

Színes egyéniségének másik ismertetőjegye a megjelenése volt: hogy kitűnjön a zeneipar énekesei, művészei közül haját leborotválta, és különböző színű ruhákban lépett fel. 

A Liszt Ferenc-díjas zenész Bergendy István Szolnokon született 1939. október 8-án, és nem zenésznek, hanem autómérnöknek készült. Ez a kettősség másban is megmutatkozott nála.

  • Bár később a szaxofon lett az egyik fő hangszere, elsőként harmonikán kezdett tanulni.
  • Bár a klasszikus zene alapjaiban meghatározta zenei pályafutásának kezdetét (a Műegyetemen szimfonikus zenekarában játszott), élete jelentős részét a szórakoztató-, a könnyűzene, a társasági zene világában töltötte.

Ebben érezte jól magát. Testvérével, Péterrel már az egyetemen, 1958-ban megalapította a Bergendy-zenekart ősformációját. Csúcsidőszakuk a hetvenes évek első felére tehető, amikor Demjén Ferenc (basszusgitár, ének, szövegíró) és Laczin Norbert (billentyűs hangszerek, zeneszerző) csatlakozásával a zenekar országszerte népszerűvé váltak. Olyan slágerek fűződtek a nevükhöz, mint a

Jöjj vissza, vándor, a Sajtból van a Hold, a Darabokra törted a szívem, vagy az iskolatáska.

Büszkék voltak arra, hogy ha felléptek, mindig élőben játszottak. A zenekar azt követően vált igazán szalonzenekarrá, hogy Demjén Ferenc kilépett a formációból. Ezt Bergendy István nehezen viselte, még évtizedekkel később is neheztelt az énekesre.

Bergendy István nevéhez fűződik a Süsü, a sárkány, a Futrinka utca és több más tévésorozat, valamint az Én táncolnék veled című televíziós tánciskola zenéje, emellett musicaleket is írt. A Süsü-dal miatt később az a vád érte, hogy ezt a dallamot egy amerikai zenész, Willie Mitchell már eljátszotta, amire akkor csak annyit mondott egy interjúban, hogy hasonló hangzással tele van a zenevilág.

Zenei munkásságát 2009-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével ismerték el, 2011-ben kiemelkedő zenei és előadóművészi tevékenysége elismeréseként Liszt Ferenc-díjjal jutalmazták.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport