Újabb segítséget kap mintegy kétezer turisztikai vállalkozás

őrség, Kosbor panzió
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vágólapra másolva!
A járványhelyzet által leginkább sújtott turisztikai ágazat egyes szereplőinek hoz könnyítést, hogy 2021. január 1-jétől a köztes értékesítők mentesülnek a turizmusfejlesztési hozzájárulás fizetése alól. A jogszabálymódosítás a Magyar Közlönyben jelent meg, és eredményeképpen nagyjából 3 milliárd forint marad mintegy kétezer turizmusban tevékenykedő vállalkozásnál.
Vágólapra másolva!

A könnyítés a Gazdaságvédelmi operatív törzs adóbürokrácia csökkentésére tett javaslatai alapján született meg – jelezte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), amely a testületben a turizmus-vendéglátás ágazat érdekeit képviseli.

A Magyar Nemzet cikke rávilágít arra: a szabály úgy szól, hogy

nem kell 2021. január 1-jétől turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni akkor, ha az adóalany e szolgáltatások nyújtásában a saját nevében, de más javára jár el.

Viszont azok a vállalkozások, amelyek csak köztes szolgáltatóként (például utazási irodaként, rendezvényszervezőként) lépnek fel, nem mentesülnek a befizetés alól.

Illusztráció Fotó: Kisgyörgy Éva

Jövőre az is újdonság lesz, hogy a turizmusfejlesztési hozzájárulás forintra történő átszámításának alapjához az áfatörvény vonatkozó szabályait kell megfelelően alkalmazni olyan esetben, amikor az adó alapja nem forintban kifejezett.

Emlékezetes, a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást az étkezőhelyi vendéglátás áfájának 5 százalékra történő csökkentésével és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás áfájának ugyancsak kedvezményes kulcsra történő csökkentésével együtt idén januártól vezették be a kedvezményezett szolgáltatók számára. Idén a kormány a Covid 19-járvány miatt felfüggesztette a hozzájárulás fizetési kötelezettségét. A szakmai szervezetek a Turmizmus.com-nak azt jelezték, hogy üdvözlik a döntést, mivel korábban adószakértő bevonásával dolgoztak ki javaslatokat a közteher hatékony szabályozására.