Koronavírus elleni vakcinát gyártó cégekhez próbáltak meg betörni internetes csalók

hacker hekker Több, mint 60 millió forintot loptak el egy budapesti nő bankszámlájáról
Vágólapra másolva!
A gyanú szerint észak-koreai hackerek próbáltak meg betörni a közelmúltban legalább kilenc egészségügyi szervezethez, köztük a Johnson & Johnson gyógyszeripari és a Novavax vakcinafejlesztő céghez.
Vágólapra másolva!

Az ügyet kivizsgálók azt mondták, hogy a támadások még szeptemberben kezdődtek, és az online bejelentkezési portálokat utánzó internetes domaineket használtak fel arra, hogy megpróbálják becsapni a megcélzott szervezetek munkatársait, megszerezve így a jelszavukat.

A hackerkísérletek kiterjedtek az AstraZeneca brit gyógyszergyártó és oltóanyag-fejlesztő cégre is, továbbá több szervezetre,

köztük egy bostoni orvosi központra, egy német egyetemre és négy dél-koreai gyógyszercégre is.

Észak-koreai hackerek több vakcinafejlesztőnél is kifejezetten COVID-19-re vonatkozó információkat próbáltak megszerezni, több alkalommal is Forrás: Shutterstock

Észak-Korea még nem szólalt meg az ügyben, de korábban tagadta, hogy kibertámadásokat hajtott volna végre. Azt nem sikerült megállapítani, hogy valamelyik hackelési kísérlet sikeres volt-e, és a megnevezett cégek többsége sem nyilatkozott. Az egyik cég, amelyet megtámadtak, azonban elmondta, hogy

a hackerek többször is célba vették őket, de az összes közelmúltbeli támadást az IT-csapatuk már nagyon korán felismerte és blokkolta azokat, így nem történt kár.

A dél-koreai kiberbiztonsági csoport szakértője annyit közölt, hogy a támadók kifejezetten a COVID-19-re vonatkozó információkra vadásztak.

Az Asiatimes.com értesülései szerint ugyanakkor Kim Dzsongunt, Észak-Korea vezetőjét és teljes családját beoltották a koronavírus elleni kínai védőoltással. Ha ez így van, az vélhetően az elmúlt két vagy három hétben történt. Az értesülés egy washingtoni kutatótól származik, aki két meg nem nevezett japán hírszerzési forrásra hivatkozott. A kínai oltás gyártóját nem nevezték meg, de a Sinopharm Group, a Sinovac Biotech vagy a CanSino Biologics jöhet szóba lehetséges gyártóként.

Forrás: Reuters.com