Kiderült, hogy a Google kémkedett a dolgozói után a kirúgásuk előtt

Espionage - Illustration eye SPY LIGHT dark NSA kém kémek
ILLUSTRATION - A man's eye is lit up in Wuerzburg, Germany, 08 July 2014. Photo: KARL-JOSEF HILDENBRAND/dpa
Vágólapra másolva!
A National Labor Relations Board (Nemzeti Munkaügyi Testület, NLRB) szerint a Google megszegte az amerikai munkaügyi törvényeket azzal, hogy illegálisan kémkedett két dolgozója után, majd elbocsátotta őket.
Vágólapra másolva!

Az NLRB szerint Laurence Berland és Kathryn Spiers 2019-es kirúgásának esetében követett el törvényszegést a Google. Mindketten aktivista tevékenységükről voltak ismertek. Berlandet azért rúgta ki a vállalat, mert állításuk szerint belenézett munkatársai naptárjába.

Ez viszont az NLRB szerint nem elég indok a munkaviszony megszüntetésére.

Berland és még több tucat dolgozó akkor kezdett tüntetésbe, amikor a vállalat az IRI Consultant nevű tanácsadócéggel kötött együttműködési megállapodást, amely nyíltan szakszervezet-ellenes. Berland mellett Spiers is ezen megmozdulások okán veszítette el munkáját sok más alkalmazott mellett, azonban a vizsgálatok során csak ebben a két esetben volt megállapítható törvényszegés.

Illusztráció Forrás: AFP/Tobias Schwarz

A vállalat, amely a közelmúltban még az egyik legkedveltebb munkahelynek számított a világon, mára sorozatos botrányok főszereplőjévé vált.

Egy esetben a cég munkavállalói azért tiltakoztak, mert a vállalat a kínai terjeszkedés érdekében hajlandó lett volna cenzúrát alkalmazni. Szintén hatalmas port kavart, amikor Andy Rubin, a cég egyik vezetője 90 millió dolláros végkielégítést kapott, pedig szexuális bűncselekmény gyanúja miatt zajlott ellene vizsgálat.