Ez jelentheti a kínai cégek vesztét az amerikai tőzsdéken

Wall Street seen quite due to Coronavirus pandemic Charging Bull Statue,Fearless Girl,Financial district New York USA koronavírus korona vírus fertőzés járvány betegség tőzsde Wall street
NEW YORK, USA - MARCH 29: New York Stock Exchange building is seen at the Financial District in New York City, United States on March 29, 2020. New York is ranked as one of the largest International Financial Centres ("IFC") in the world, now seen so quiet due the Covid-19 pandemic. Tayfun Coskun / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Az amerikai Képviselőház tegnap elfogadta azt a törvényjavaslatot, amelynek alapján megszüntethetik a kínai cégek kereskedését az amerikai tőzsdéken, amennyiben azok nem rendelkeznek az amerikai hatóságok által ellenőrzött audittal.
Vágólapra másolva!

A CNBC cikke a hírrel kapcsolatban kiemeli, hogy

a szabályozás minden külföldi cégre vonatkozik ugyan, de a szakértők szerint elsősorban a kínai vállalatokat érintheti, köztük olyan gigacégeket, mint az Alibaba, a Baidu vagy a PetroChina, ha nem engedik meg az illetékes amerikai hatóságnak, hogy átvizsgálja a pénzügyi auditjukat.

A javaslatot mind a két politikai oldal támogatta, és a Képviselőház tegnap egyhangúlag fogadta el. Korábban, májusban szintén ellenszavazat nélkül ment át a Szenátusban. Várhatóan Donald Trump is el fogja fogadni, ami az utolsó, Kínával szembeni fellépése lehet a leköszönő elnöknek - írja az Equilor Befektetési Zrt. hírösszefoglalója.

Illusztráció Forrás: Anadolu Agency/2020 Anadolu Agency/Tayfun Coskun

A törvényjavaslatot jegyző szenátorok azt nyilatkozták, hogy erre a lépésre azért volt szükség, mert

a kínai cégek rászedhetik az amerikai befektetőket, miután látszólag minden törvényes kritériumnak megfelelnek ugyan, ám a valóságban nem követik ugyanazokat az előírásokat, mint más, tőzsdén jegyzett társaságok.

Évtizedek óta nem látott erős hónap volt a Wall Streeten és Londonban

Az idei év komoly kilengéseket produkált a részvénypiacokon, azonban a március végén elért mélypontok óta jelentős felívelések következtek. Novemberben pedig már olyan erős hónapot produkáltak a tőzsdék, hogy az 1980-as évek óta nem látott emelkedéseket láthattak a befektetők.

A szakértők szerint azonban a törvényt gyengíti, hogy mindössze három egymást követő szabályszegőév után lehet kitenni a cégeket a tőzsdékről, ezzel időt adva nekik, hogy felkészüljenek a könyvvitelük átvizsgálására.

Így reagáltak a kínai cégek a hírre

A kínai hatóságok jellemzően nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva nem teszik lehetővé külföldi felek számára a helyi könyvelői cégek felülvizsgálatát.

Megfigyelők szerint amennyiben az új amerikai jogszabály túlságosan megnehezíti a kínai vállalatok helyzetét az amerikai tőzsdéken, úgy más lehetőségek után fognak nézni.

Számos, az amerikai tőzsdén jegyzett kínai vállalat forgatja a részvényeit például a hongkongi tőzsdén is.

A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite (SSEC) 0,21 százalékkal gyengülve 3442,14 ponton zárt csütörtökön. A Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe pedig 0,20 százalékkal ereszkedve 5057,06 ponton állt a kereskedés befejeztével.

A kisebbik, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index ezzel szemben 0,07 százalékkal 13970,68 pontra, a fejlett technológiai vállalatok részvényeit követő ChiNext-index 1,1 százalékkal 2712,52 pontra emelkedett csütörtökön.

A sencseni tőzsdén (illusztráció) Forrás: AFP/Anadolu Agency/Zhong Zhenbin

Csütörtökön erősítette a jüan árfolyamát Kína központi bankja, amely 6,5592 dollárban szabta meg a középárfolyamot a piacok nyitása előtt.

A Kínán belüli (onshore) piacon az azonnali jegyzésekben 6,5540 jüanon indult a dollárral való kereskedés és ugyan délre 6,5573 jüan/dollárra mérséklődött az árfolyam, még így is 59 pippel erősebbnek bizonyult az előző napi záráshoz képest.