Rengeteg új munkahelyet teremt az elektromos autók gyártása a briteknél

London forgalmi dugó
Traffic congestion at a standstill in both directions on M25 motorway, London, United Kingdom
Vágólapra másolva!
A brit kormány hamarosan bejelenti, hogy az előzetes tervekhez képest öt évvel korábban, már 2030-ban betiltják az új benzines és dízel autók értékesítését. Boris Johnson miniszterelnök ezzel a lépéssel kívánja elérni, hogy egyre többen vásároljanak elektromos autókat.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo megírta, a tervezettnél 10 évvel korábban, már 2030-tól csak elektromos és hibrid autókat adhatnának el a briteknél. London már 2017 közepén bejelentette, hogy több évtizedre szóló környezetvédelmi program keretében 2040-től csak elektromos, illetve hibridüzemű autók és kisteherautók kerülhetnek forgalomba Nagy-Britanniában. A brit kormány azonban a Downing Street ismertetése szerint egy évtizeddel korábban, 2030-ban be akarja szüntetni az új benzin- és dízelüzemű személyautók és furgonok értékesítését, 2035-től pedig a hibrid meghajtásúakét is.

A kormány nagy összegeket különített el arra a célra, hogy elektromosautó-töltőhálózatokat építsenek ki Nagy-Britanniában.

Az új szabályozás nem lesz hatással. Bizonyos hibrid autókra, amelyeket a legfrissebb információk szerint 2035-ig még lehet majd értékesíteni. A brit kormány célja, hogy 2050-re a nullára szorítsák a üvegházhatású gázok kibocsátását.

Traffic congestion at a standstill in both directions on M25 motorway, London, United Kingdom Forrás: AFP/robertharding/Tim Graham

A szeptemberi adatok szerint az elektromos autók gyártása 37 százalékkal ugrott meg az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az autóipar egészét nézve viszont komoly problémák vannak, hiszen a szektor szeptemberben 5 százalékot zsugorodott, ilyen nagy arányú visszaesés pedig utoljára 1995-ben volt.

A környezetvédelmi szervezetek jelentése szerint a dízel és a benzines autók 2030-as tiltása 30 ezer új munkahelyet teremtene a szigetországban és 4,2 milliárd fonttal járulna hozzá a gazdasághoz.

A munkák több szektorban jönnének létre, ezekhez tartozik a szolgáltatás, a kereskedelem és a töltőállomások, valamint az akkumulátor gyártás.