A Harley-Davidson kivonul a világ legnagyobb piacáról

Annual Sturgis Motorcycle Rally To Be Held Amid Coronavirus Pandemic GettyImageRank2
STURGIS, SD - AUGUST 08: The sunset lights up storm clouds over the Sturgis Harley-Davidson dealership during the 80th Annual Sturgis Motorcycle Rally in Sturgis, South Dakota on August 8, 2020. While the rally usually attracts around 500,000 people, officials estimate that more than 250,000 people may still show up to this year's festival despite the coronavirus pandemic. Michael Ciaglo/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Szinte teljesen megszünteti indiai tevékenységét az ikonikus motorokat gyártó Harley-Davidson: leállítják termékeik ottani gyártását, értékesítési tevékenységüket pedig szinte csak jelképesen tartják meg.
Vágólapra másolva!

India a világ legnagyobb motorkerékpár-piaca, ahol évente mintegy 17 millió motorbiciklit és robogót értékesítenek. Vannak vállalatok, amelyeknek ennek ellenére mégsem sikerül terveiket megvalósítani az országban. Ennek oka éppúgy lehet a helyi konkurencia vagy a kedvezőtlen adózási rendszer.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/2020 Getty Images/Michael Ciaglo

Például a Toyota néhány hete azzal indokolta korábbi bővítési terveinek visszavonását, hogy az országban túlságosan magasak az adók tevékenységükre. Most pedig a Harley-Davidson jelentette be, hogy visszavonulót fúj: a gyártás leállítása és az átszervezések 75 millió dollárjába és a helyi munkaerő elbocsátásába kerülnek a cégnek.

A vállalat 2011-ben nyitotta meg üzemét Észak-Indiában, ám a cégnek nem sikerült helyt állnia a helyi Hero márkával, illetve a japán Hondával a piaci versenyben.

A cég évente átlagosan 3000 terméket adott csak el. A BBC helyi üzleti kommentátorai szerint, az ikonikus amerikai márka nem tudta kihasználni a hatalmas piac lehetőségeit, és nem vette figyelembe azt sem, hogy Indiában ezeknél a termékeknél csak igen szerény árrést lehet elérni. Hozzájárult a márka kudarcához a helyi versenytársak erőssége, valamint az, hogy az indiaiak számára kulturálisan nem könnyen megfogható az az érzésvilág, amit a márka közvetít.

A Harley egyébként viszonylag jól teljesít más ázsiai piacokon, például Thaiföldön és Dél-Koreában.

A cég kivonulása ugyan nem jelent óriási gazdasági érvágást Indiának, viszont szimbolikus vereség a Modi-kormánynak, amely épp arra készül, hogy egy 23 milliárd dollár értékű támogatási csomag bevezetésével, nagyobb számban csábítson az országba külföldi vállalatokat.